De arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgevers om aandacht te besteden aan de veiligheid, de gezondheid en de psychosociale arbeidsbelasting van de werknemers en gaat ervan uit dat verbetering van de arbeidsomstandigheden een vast onderdeel van de bedrijfsvoering is.

Arbobeleid

Om tot een doeltreffend arbobeleid te komen kunnen vier stappen worden gevolgd: willen, weten, wegen, werken en waken. Daarbij is het nodig dat het management bereid is om budget beschikbaar te stellen, een risico-inventarisatie te laten uitvoeren en maatregelen te nemen. En dan is het zaak om knelpunten aan te pakken en de resultaten te beoordelen. Vervolgens kan er een arboverklaring worden opgesteld, deze verklaring kunt u gemakkelijk bij ons opvragen.

Concurrentie- en relatiebeding

De werkgever kan met de werknemer een concurrentiebeding overeenkomen. Een concurrentiebeding is het beding waarbij de medewerker beperkt wordt in zijn vrijheid om na het einde van de arbeidsovereenkomst op een bepaalde wijze werkzaam te worden bij andere werkgevers of als zelfstandige. Ondertekent een medewerker een verklaring dat hij bekend is en instemt met de inhoud van een concurrentiebeding dat elders is opgenomen, dan kan dat voldoende zijn om gebondenheid aan te nemen. Hou er rekening mee dat er verschillende soorten verklaringen zijn, voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en een voor onbepaalde tijd.

Beëindiging arbeidsovereenkomst

Er zijn twee soorten manieren om een arbeidsovereenkomst op te zeggen. De eerste, het beëindigen van een dienstverband met wederzijds goedvinden, heeft tot grote voordeel dat het niet voldaan hoeft te worden aan de strenge regels die voor opzegging of ontbinding van een arbeidsovereenkomst gelden. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst wil opzeggen, zonder wederzijds goedvinden, dan moet er sprake zijn van een ‘redelijke grond’. Deze redelijke ontslaggronden zijn bedrijfseconomische omstandigheden, langdurend ziekteverzuim, frequent ziekteverzuim, disfunctioneren, verwijtbaar handelen of nalaten, gewetensbezwaren, verstoorde arbeidsverhouding of andere omstandigheden. Voor beiden manieren moet er wel een vaststellings- of beëindigingsovereenkomst opgesteld worden.

Documenten

Als ondernemer kan het veel tijd (en geld) kosten om de juiste documenten in huis te hebben voor de medewerkers.

Het doel van HR-documenten is het aanleveren van standaard documenten welke kan worden toegepast in het bedrijf. Het document kan in de eigen huisstijl worden opgemaakt en wordt in een Word bestand aangeleverd. Op deze manier heeft u een goede basis voor een document welke juridisch getoetst is. Dus: het document hoeft niet meer door een jurist te worden nagekeken op juistheid (en dus geen extra kosten!).

Meest aangevraagd

Arboverklaring voor medewerker

Bevestiging ouderschapsverlof

Kort- en/of langdurend zorgverlof

Vaststellingsovereenkomst

Concurrentie- en relatiebeding

Vragenlijst en/of checklist exitgesprek

HR-Documenten.nl

Al uw overeenkomsten goed geregeld

Doordat de overeenkomsten juridisch getoetst zijn, maakt u geen extra kosten voor controle bij een jurist. Wij hebben de meest gebruikte documenten beschikbaar welke u helpen tot een goede HR Strategie. Neem contact op wanneer u op zoekt bent naar een specifieke overeenkomst of document. Ook kunt u direct een offerte aanvragen. Wij streven ernaar om u binnen 24 uur een bericht terug te sturen.

Blog

Klik op de titel van het bericht om verder te lezen.

Hoe vergroot je de wendbaarheid van medewerkers?20200601103517

Hoe vergroot je de wendbaarheid van medewerkers?

1 juni 2020
Hoe vergroot je de wendbaarheid van medewerkers? Aanpassingsvermogen van personeel Goed personeel is de basis van een goedlopend bedrijf, helaas is goed personeel niet makkelijk te vinden. Naast dat goed personeel lastig te vinden is, kan het ook zo zijn dat je wel goed personeel hebt, maar ze op hun tijd het aanpassingsvermogen verliezen. Aanpassingsvermogen […]...
Wat kan HR betekenen in verzuimpreventie?20200601103001

Wat kan HR betekenen in verzuimpreventie?

1 juni 2020
Wat kan HR betekenen in verzuimpreventie? De rol van HR bij verzuimpreventie Iedereen is wel eens ziek. Als dit betekent dat je hierdoor je werk niet kunt uitoefenen moet je je ziek melden bij je werkgever. Dit is voor zowel de werkgever als de werknemer niet fijn, zeker niet wanneer sprake is van regelmatig of […]...
Hoe ga je om met arbeidsconflicten?20200525103319

Hoe ga je om met arbeidsconflicten?

25 mei 2020
Hoe ga je om met arbeidsconflicten? Ruzie op de werkvloer of onenigheid met jouw werknemers? Meer werkgevers hebben hier last van dan je denkt. Maar hoe ga je hier als werkgever het beste mee om en wat kun je doen? In dit artikel lees hoe je als werkgever het beste om kunt gaan met arbeidsconflicten. […]...